Boek: Mijn tijdperk van de angst

16-3-2016

Goed: ik ben best wel een zenuwpees. Maar godzijdank, er zijn nog ergere zenuwpezen. En sommigen daarvan kunnen zelfs schrijven! Scott Stossel schreef Mijn tijdperk van de angst (My age of anxiety) en ik verklap jullie alvast: ik vind 't een fantastisch boek.

De ondertitel van het boek is 'Angst, hoop en vrees en de zoektocht naar gemoedsrust'. Best positief dus en herkenbaar voor iedereen (denk ik), want wie is er nu niet op zoek naar gemoedsrust? Of in elk geval: meer gemoedsrust? Scott Stossel in elk geval wel. Deze Amerikaanse journalist lijdt aan allerlei angsten (van angst om over te geven tot angst voor kaas en spreken in het openbaar).

Dit boek is een zoektocht naar omgaan met angst, of beter nog: gemoedsrust. En natuurlijk ook naar de vraag wat angst eigenlijk is, omdat omgaan met angst voor een wetenschapper anders niet mogelijk is. Het boek gaat over de definitie van angst, over soorten angst, geneesmiddelen tegen angst en het ontstaan daarvan, de erfelijkheid van angst en de voordelen die angsten kunnen bieden (dit hoofdstuk is mijn lievelingshoofdstuk, want ik vind het altijd mooi als er aan iets dat als 'afwijkend' wordt gezien specifieke positieve eigenschappen gekoppeld kunnen worden).

Vertrouwd raken met de angst is een avontuur dat elk mens moet aangaan, wil hij niet naar de verdoemenis gaan door ofwel geen angst gekend te hebben of door eraan te bezwijken. Daarom heeft hij die op de juiste wijze heeft geleerd in angst te verkeren, het belangrijkste geleerd.

Angst is een heel natuurlijke emotie. Of een staat van zijn, misschien. Eentje die je beschermt en je stuurt als dat nodig is. Ik las laatst ergens dat de mens de enige diersoort is die zijn onderbuikgevoel (of instinct) negeert. Zo van: 'Een enge man, die vertrouw ik niet.' Een dier zou dan omdraaien en wegrennen; en mens loopt door, 'want het gevoel is nergens op gebaseerd'. De balans tussen luisteren naar je onderbuikgevoel en je laten leiden door een onderbuikgevoel dat geworteld is in angst, is heel subtiel. 

Wat ik gaaf vind aan het boek is dat het vol staat met bronnen. Pagina's en pagina's aan artikelen en boeken heeft Stossel gebruikt om tot dit boek te komen. Niet alleen over psychologie en psychiatrie, zoals je zou verwachten, maar ook over filosofie en geschiedenis. Daardoor staat het boek vol met interessante weetjes, naast dat het een persoonlijk verhaal is. Wist je bijvoorbeeld dat dichteres Emily Dickinson na haar veertigste haar huis niet meer verlaten heeft en bijna alleen maar in haar slaapkamer zat? En dat mensen die angstig zijn en een hoog IQ hebben zowel creatiever als betrouwbaarder zijn en heel doordacht te werk gaan?

Stossel gaat heel nauwgezet te werk en ontleedt zijn eigen angsten. Het ontstaan van verlatingsangst bijvoorbeeld. Zoiets kan heel subtiel zijn; daarom is het geen wonder dat veel angsten in families van generatie op generatie doorgegeven worden. Hoewel ik geen echte tandartsfobie heb, heeft mijn moeders geijsbeer in de keuken, als ze toen ik zeven was en mijn broertje vier met ons naar de tandarts moest, niet geholpen. 'Hij gaat alleen maar kijken,' zei ze dan, maar achteraf weet ik niet of ze het tegen mij zei of tegen zichzelf.

Lezen als je...
...geïnteresseerd bent in opvoeding, psychologie, psychiatrie, levenskunst, erfelijkheid.

Niet lezen als je...
...een angst hebt voor boeken over angst (ik zeg 't maar even), niet van non-fictie houdt, lange bronnenlijsten je afschrikken (hoi F.).

Wat vind ik? Geen boek om te lezen voordat je gaat slapen, maar wel af en toe een stukje op de bank. Het is ook geen zelfhulpboek; het is meer een boek dat leuk en interessant is als je jezelf een beetje kent en weet wat je angstige kanten zijn. ★★★★☆

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form