Beste freelancers,

12-5-2013

Zo beginnen berichten op freelance.nl vaak. Mensen die iets (een website, een tekst, een advies, een artikel, een docent, hulp) nodig hebben kunnen daar een advertentie plaatsen waarop freelancers kunnen reageren. Dat kun je privé doen, maar ook publiek. De publieke reacties zijn meestal sneren naar de advertentieschrijver. Want er staan pareltjes op hoor, op freelance.nl.

Ik ben op zoek naar iemand die een website voor me wil bouwen. De website moet meerdere pagina’s hebben en een echt professioneel uiterlijk hebben. Er moet ook een contactformulier op staan. Ik wil dat de website in december af is. Ik heb een budget van €250. Vorige keer heb ik ook aanbiedingen van €700 gekregen maar daar reageer ik echt niet meer op. 

Of de advertentie die ik laatst las:

De tekst moet goed geschreven zijn. Levendig en de goede zoekwoorden bevatten. Maar omdat ik veel teksten wil afnemen kan de prijs per tekst niet te hoog zijn.

Vriend F., al langer websitebouwer, zegt ook altijd dat mensen niet beseffen dat het best wat werk kost om een website de lucht in te krijgen. En dat je er dus niet ‘maar €250’ voor kunt bieden. Dat het niet oké is om nadat er een plan voor de website besproken is steeds te mailen: “Ik wil het toch liever zo. Kan dat nog?” of een half jaar na lancering op te bellen: “Ik wil een ander menu.” Of de man die zoveel mogelijk teksten voor zo weinig mogelijk euro’s wilde hebben. En goed geschreven, alstublieft.

Ik denk dan: zo werkt ’t niet. Het gaat er niet om dat jij veel teksten wilt hebben en dat de prijs per tekst daarom niet te hoog kan zijn. Als je weinig budget hebt, laat je weinig teksten schrijven. Of je schrijft ze zelf. 

Of deze, een nieuw pareltje:

Heb een verhaal gedaan. Zoek iemand met copywright (!) ervaring. Wie wilt de tekst redigeren. Ik wil behoud van schrijfstijl.

Iemand reageerde: “Behoud van schrijfstijl. Ik hou mijn hart vast.”

Ik hou mijn hart niet vast. Ik lach alleen maar heel hard. “Wie wil er een hoofdstuk van 4500 woorden schrijven? Budget: minder dan 250 euro.”

Arme freelancers die niet op waarde geschat worden. Tekstschrijvers, websitebouwers, copywriters en designers moeten ook brood kopen, denk ik dan. Misschien moeten zij het ook proberen. Gewoon bij de bakker gaan staan en zeggen:

“Ik wil graag een lekker, luxe brood, met lekkere pitjes en zaden, dat er mooi uit ziet. Maar ik heb niet veel geld want ik word door niemand betaald dus de prijs per brood kan niet te hoog zijn want ik wil graag meerdere broden. Dus.”

Search form