Recept: Boisson á Gingembre

12-9-2013

image

De Zuid-Franse hitte is ons gewoon gevolgd naar Nederland en daarom vond ik het wel een goed idee om een drankje dat ik in Frankrijk dronk na te maken. ’s Avonds liepen we in Montpellier over de Esplanade, waar je op vrijdagavond lekker kunt eten (Marokkaans! Indiaas! Libanees! en Frans natuurlijk), kunt dansen, bandjes kunt bekijken én wijn kunt proeven. Omdat ik het vooral heel erg heet had ging ik voor een drankje met gember in een stalletje waar een grote kom vol ijsblokken stond waar een mevrouw met een Afrikaans gewaad aan achter zat. Compleet met hoofddeksel. Zo leuk. Maar goed. Het gemberdrankje dus. Een beetje vreemd, maar wel lekker. En gezond, heb ik uit Vietnamese, Martiniquaise (?) en Afrikaanse bronnen vernomen.

Je hebt nodig:
- een staafmixer (of een keukenmachine);
- een grote kom;
- een zeef;
- ijsblokjes;
- een of twee citroenen;
- sinaasappels;
- twee, drie of vier takjes verse munt;
- suiker;
- een bakje gember (meestal twee knollen).

Begin maar met het schrappen van de gember, want dat is een klotekarwei. Ik vroeg F. om het te doen, wat, al zeg ik het zelf, best een goede oplossing was. Snijd de gember vervolgens klein en doe het met een beetje water in je keukenmachine (of zoals ik, in de maatbeker die bij je staafmixer zit). Maak hier een zo fijn mogelijk papje van. Doe nu water in een grote kom, met de takjes munt erbij. Ik ben begonnen met twee takjes. Doe er nu wat gemberpulp bij. Doe eerst een eetlepel, proef even, en dan twee, als je het nog niet scherp genoeg vindt. Je zult merken dat je heel wat gemberpulp overhoudt. Dat kun je gewoon bewaren voor de volgende batch. Snijdt nu een citroen in plakjes en een paar sinaasappels (een of twee). Knijp ze een beetje uit en leg ze in de bak. Zet nu alles in de koelkast en wacht een tijdje. Dorst? Haal de munttakjes en het fruit uit de kom en zeef het geheel even.

Wat ijsblokjes in je glas, takje munt of een stukje fruit erbij, en genieten maar. Gember is niet alleen lekker in de winter, maar kan ook heel verfrissend werken in de zomer. Probeer het maar eens!

Search form