Recept: Kapustnica

24-12-2012

Toen ik in 16 was, gingen we met de hele familie naar het oostelijkste puntje van Tsjechië om te skiën. En naast vette hamburgers en patat aten we tussen de middag op de piste ook wel eens zuurkoolsoep. Jarenlang niet gegeten, maar gister kwamen mijn moeder en broertje onverwacht eten. En omdat wij vergeten waren boodschappen te doen (…) had ze zelf wat restjes meegenomen. Wild zwijn in rode wijn en tijmsaus en zuurkoolschotel. Van het restje van het restje zuurkoolschotel maakte ik vandaag zuurkoolsoep. Brengt herinneringen terug van een fantastische vakantie in een sprookjesachtig en rustig ski-oord.

Hier een recept hoe je zelf zo'n gezonde, lekker verwarmende zuurkoolsoep kunt brouwen!

Nodig?

 • zuurkool
 • aardappels
 • een banaan
 • ui
 • spekjes (maar het kan ook zonder als je vegetariër bent)
 • runderbouillon (1 tablet, of natuurlijk zelfgetrokken)
 • peper
 • water
 • beetje melk (of room)

Hoe?

 1. Fruit het uitje en bak de spekjes. Je kunt dit gewoon in dezelfde pan doen als waar je later de soep in doet, maar omdat de spekjes best veel vet verliezen kun je ze eerst ook even bakken in een andere pan. Ik heb er niet heel veel spekjes in gedaan; daarom gebruikte ik later een runderbouillontablet. Als je houdt van veel spekjes, is die tablet niet nodig.
 2. Kook de aardappels in een pan met ruim water. Je moet zelf beslissen hoeveel aardappels je neemt in verhouding tot de zuurkool: meer aardappels is een wat mildere smaak, met minder aardappels wordt de smaak iets zuurder. Ik deed ongeveer half/half. Doe er ook alvast de runderbouillontablet in.
 3. Als de aardappels bijna uit elkaar vallen kun je ook de zuurkool erbij doen. Doe ook de banaan er - geprakt - bij. Die banaan geeft de soep een klein beetje een zoet smaakje. Dat is lekker bij het zure van de zuurkool. 
 4. Laat de boel lekker pruttelen, en doe er alvast wat peper bij.
 5. Als de soep al een beetje begint te binden, kun je kijken of er nog water bij moet. Niet te veel water, iets erbij doen kan altijd nog. Pak nu de staafmixer en mix de boel fijn. Kijk nu weer of de soep iets dunner mag. En proef! Beetje zout nog? Beetje peper? Van een beetje melk wordt het wat romiger. En een beetje mosterd is ook lekker.

Dobrou chut’!

Search form