Rijk worden

12-11-2012

Sinds een paar weken doe ik een poging om rijk te worden. Ik vind namelijk weinig dingen leuker dan mijn spaarpot omkeren en het geld dat erin zit tellen. Vaak een klein fortuin, bestaand uit munten van 10, 20 en 50 eurocent. Helaas vind ik ook weinig dingen leuker dan nieuwe kleren hebben. Het kopen hoeft van mij niet zo, maar wie zich in ’t nieuw wil steken moet er wat voor over hebben. Maar nu heb ik bedacht: het is genoeg. Met alle kleren die ik de afgelopen jaren heb opgespaard (een normale hoeveelheid, maar ik draag dingen vaak jaren achter elkaar) heb ik genoeg en is iets nieuws kopen niet nodig.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar goed. Ik probeer het dus. Ik mag geen onnodige dingen kopen (dus geen nieuwe nagellak, kleren, tijdschriften, boeken of kettinkjes) maar wel shampoo (als ‘ie op is), bijvoorbeeld. Liever niet natuurlijk, maar wat moet, dat moet. 

Wil je ook rijk worden? Mijn tips!
1) Werk wat meer. Dat helpt ook. Als je je saldo ziet groeien werkt dat beter dan dat je niets uitgeeft en uiteindelijk 25 euro overhoudt in plaats van -10. Als je geen werk hebt of niet meer kunt werken is het ook fijn om iets te verkopen. Heb je bijvoorbeeld een televisie over of een telefoon die je niet meer gebruikt? Een paar pakken laminaat of wat weinig gedragen kleren? Verkoop het gewoon. Je kunt bijna alles wel kwijt op Marktplaats (of je maakt natuurlijk je eigen shop op je blog!)

2) Daag jezelf uit. Ga bijvoorbeeld naar Asos.com of naar shop.hm.com. Kijk rond, bewonder dingen, kijk naar de stofjes, maak combinaties en vind dingen leuk. Dat mag natuurlijk gewoon! Dat is leuk, en dat blijft leuk. Ook als je het niet koopt. Denk aan je eigen kleding, hoe leuk is die eigenlijk? (Leuk, heus waar).

3) Wil je iets hebben? Dat heb ik ook vaak. In mijn hoofd heb ik het dan al bijna gekocht en alle argumenten opgenoemd ('Hiermee zie ik er leuk en hippie-achtig uit.’ of 'Dit staat mij vast veel mooier dan het model.’ (…) of: 'Dit heb ik nodig om compleet te zijn!’). Accepteer dat je het wil hebben. Zeg: 'Je wilt het heel graag hebben. Maar je doet ’t niet.’ En gehoorzaam. De volgende dag zul je wakker worden en blij zijn dat je je centen nog in je zak hebt! 

4) Zoethoudertje: 'Als ik het nu niet uitgeef, kan ik het later uitgeven.’ (…) 

Mijn doel? Aan het eind van 2012 eens niet op 0 uitkomen aan het einde van de maand. Een beetje geld over hebben. En dan mag ik gewoon eens lekker shoppen. En op vakantie natuurlijk. Maar het steeds iets moeten en willen kopen, dat moet afgelopen zijn. Er waren iets te vaak gedachten als: 'Ik kan dit nu wel kopen, want ik krijg nog 200 euro voor het tekstschrijven.’ En: 'Ja maar dit is een investering!’ Heel af en toe gaf ik mijn salaris wel twee keer uit, terwijl het nog niet eens op mijn rekening stond. Achteloos, hè? 

Intussen heb ik al wat bereikt: ik heb geld verdiend en het dit keer niet uitgegeven. Niet eens een beetje. Ik heb nee gezegd tegen een zwarte capuchontrui, hele hippe leggings, een suède jasje van de Hema (die ik uiteindelijk van mama kreeg ♥), een gekleurde tas van de Action, een jurkje en een rokje. Oh, en schoenen. Ik ben een kei, eigenlijk. 

Als ik straks rijk ben mogen jullie allemaal komen zwemmen in mijn champagnezwembad, hoor.

Search form