'Wat doe je?'

20-12-2013

Als je studeert ben je student. En als je afgestudeerd bent, ben je opeens niets meer. Althans, dan ben je: ‘Afgestudeerd en… op zoek naar een baan.' 

Ik nam mijn diploma in oktober in ontvangst. In de tussentijd heb ik al een heel scala aan reacties op mijn huidige status van 'zzp'er, met opdrachten, maar een vaste (part-time) baan is ook welkom’ gekregen. Bijvoorbeeld:

'Ik ben zzp'er.’ - 'O, maar een vaste baan komt wel.' 
'Ik freelance, dus ik doe allerlei klussen.’ - 'Ben je nog steeds werkloos dan?’
'Ik schrijf teksten en ik geef les.’ - 'Kun je dan rondkomen?’
'Anders op dinsdagochtend? Jij bent toch vrij.’
En gewoon: 'Krijg je wel opdrachten dan?’

In de NRC las ik: 

Of we zijn freelancer. Of we noemen onszelf zzp'er, al dan niet omdat we te trots zijn om toe te geven dat we werkloos zijn.

Mijn enige reactie: 'Wat?' Soms denk ik dan: laat maar. Toen ik net begon met solliciteren (weinig, want zoveel werk dat me aansprak was er nu ook weer niet) was ik vooral moedeloos. Tijdens een borrel, na een scriptiepresentatie zei ik tegen iemand: 'Er is zo weinig werk.’ Zij zei toen tegen mij:

Zeg nooit dat er geen werk is. Daarmee diskwalificeer je jezelf en je talenten. Je hebt een verhaal, je bent mooi: doe er wat mee.

Ik begon helemaal te glunderen natuurlijk, en ik dacht: ja, ik doe er wat mee. Ik heb het geluk dat ik niet ben opgeleid tot piloot of medisch specialist en geen werk kan vinden. Ik hoef niet op de bank te wachten tot iemand me werk geeft. Ik kan zélf werken. Dus ik zette Het Imaginariaat op. Ik nam tekstklusjes aan, onderhandelde over tarieven, zei 'nee’ tegen mensen die me niets willen betalen, hield een boekhouding bij, stuurde betalingsherinneringen, ging lesgeven (NT2-cursussen) en teksten redigeren. 

Iedere ochtend start ik mijn computer op en tik een artikeltje voor het een of ’t ander. Ik verdiep me in allerlei onderwerpen en daar brei ik dan een verhaal van. En op dinsdag en woensdag geef ik les. En soms zit ik gewoon een middag te niksen op de bank. Of lekker televisie te kijken. En soms werk ik op zondag. Af en toe solliciteer ik ergens op, soms doe ik tijdelijk iets, ik hou de vacatures bij en verder leef ik gewoon van mijn opdrachten. Het is geen vetpot, maar zo is het leven nu, en eigenlijk is het best wel fijn. 

Maar ja. Het lijkt alsof andere mensen het niet echt indrukwekkend vinden, mijn leventje zo. Dat ze me maar blijven vragen: 'En, hoe gaat het met solliciteren?’ Maar misschien komt dat ook door mezelf. In The Fire Starter Sessions las ik: 'Als iemand je op een feestje vraagt wat je doet, wat zeg je dan? En welk gevoel krijg je daarbij?' 

Ik heb last van een chronisch impostorsyndroom-achtig fenomeen en daarnaast leg ik de lat (ook chronisch) te hoog. Voor iedereen, dus ook voor mezelf. En waar het voor een accountant misschien makkelijk is om te zeggen: 'Ik ben accountant.’ zeg ik: ’[Nou,] ik ben freelancer, dus ik schrijf [een beetje], ik heb een bedrijf[je] en ik neem klus[jes] aan en, tja, nou, ja en ik geef een beetje les af en toe.' 

Tja, als ik er zelf al niet eens van onder de indruk ben, waarom zou iemand anders dat dan wel zijn? Terwijl: wat ik doe, doet er ook toe. Niet alles wat ik nu doe is mijn droomberoep en ik ben benieuwd wat er allemaal nog op mijn pad komt, maar ik ben niet ontevreden. Nee, wacht: ik ben (nu) trots op wat ik nu doe. Ik kan mijn eigen leven betalen en hoewel ik niet elke dag in een kantoortuin zit heb ook ik (als iemand die 'alleen werkt’) te maken met mensen. Met vervelende opdrachtgevers, mensen die hun afspraken niet nakomen, mensen die geen afspraak kunnen (of willen) maken, met een te hoge werkdruk (weliswaar zelfgecreëerd) en meer van die dingen.

Dus. Ik ben freelancer. Ik schrijf teksten en ik geef les. Ik ben nu tevreden. En als er iemand is die mij een fantastische baan met veel vrijheid en/of in een gezellig(e) kantoor(tuin) kan geven, dan is diegene ook van harte welkom. Maar zo is het nu ook gewoon goed.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form