10 tips voor Terschelling

18-8-2014

Iets meer dan een week geleden was ik nog op het middelste Waddeneiland. Wil je ook een keer gaan uitwaaien? Hierbij 10 tips voor op het mooiste eiland van Nederland. 

image

Ik heb Terschellings bloed, dus ik zou ook niet kunnen zeggen dat Ameland eigenlijk mijn favoriet is. Dat is ook niet zo, omdat ik vind dat Terschelling alles heeft. De mooie natuur en de eindeloze stilte van Vlieland, de gezelligheid van Texel, de plattelandsdorpjes van Ameland en de kleinschaligheid van Schiermonnikoog. Op Terschelling vind je (anders dan op Ameland) mooie bossen, (anders dan op Vlie) meerdere gezellige dorpjes die allemaal weer anders zijn, (anders dan op Texel) het echte eilandgevoel en (anders dan op Schier) een dorp aan de haven, waardoor je niet eerst nog een stuk met de bus hoeft.

1. Paviljoen West aan Zee
De eerste strandtent aan de Noordzee vanaf West-Terschelling is deze. En een hele fijne, want je kunt er lekkere eten en drinken en lekker liggen op fijne loungebanken. In de zon. Aan zee. Wat wil een mens nog meer. (Nou, géén loungebanken, als je m'n oma bent dan. ‘Ik was er een keer en ik vond het zo vies dat iedereen daar met z'n blote voeten op die kussens zit!’)

2. De beste plek om te zwemmen
Rondom het eiland zijn veel gevaarlijke stromingen. Daardoor kun je niet overal zwemmen. Hoe mooi het ook is bij paal 2, je kunt er niet het water in. Een gelukje: als je een strandopgang afloopt en je loopt een paar minuten naar rechts of naar links, heb je grote kans dat je het strand voor je alleen hebt. Ook in het hoogseizoen. 

Ook leuk: op de dam in de haven is een houten vlonder gemaakt. Veel eilanders nemen daar een duik. Het water is er vaak kalm en altijd schoon. Let op: je kunt er alleen met hoogwater zwemmen.

3. Panorama West
Op Terschelling is het zo leuk dat het dorp direct aan de haven ligt. Achter het dorp ligt een hoog duin, waarop in de Tweede Wereldoorlog strategisch bunkers geplaatst werden. De bunkers staan er nog, maar nu zijn er vakantiehuisjes te vinden. Vanaf daar heb je een mooi uitzicht over de zee, het dorp en de Brandaris.

4. Wandelen
Niets fijner dan wandelen en niemand tegenkomen. Een mooie wandeling (van 15 kilometer) is van West naar het Noordzeestrand. Je komt dan langs het Groene Strand, door de duinen en door kamperfoelietunnels. Een beklimming van de steile en zanderige Noordzeeduinen wordt beloond met een uitzicht over een leeg strand. Je loopt over het strand met de bocht van het eiland mee en komt weer uit bij het dorp. Tijdens deze wandeling zie je vast zeehonden! (Wij zagen er dit jaar wel zes!)

image

5. Kaap Hoorn
Anders dan een strandtent, want dit restaurant ligt voor de duinenrij in plaats van er achter. Je kunt er niet met de auto komen, maar een wandeling door het bos is ook leuk. Bereid je voor op steile paden en mooie duinvalleitjes!

Meer tips en hoe je er komt? Die lees je hier. (Maar malheureusement, oversteken gaat niet meer voor € 5, want de EVT vaart niet meer…).

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form