TAG: de mommy wars

18-2-2016

Och, och wat heb ik me verbaasd (en verkneukeld, alles) over de verschillende meningen die er heersen over baby's. En ouderschap. Echt waar: zodra we niet alleen als F. & S. maar ook als 'ouders' door het leven gingen vonden ineens heel veel mensen het nodig om iets te zeggen over Hoe Het Moet. Van 'Je moet geen Kruidvat-luiers kopen' naar 'Laat maar huilen' en van 'Als je wilt dat hij doorslaapt moet je...' naar 'Waarom doe je niet...?'

Nog steeds vind ik het soms gewoon interessant om topics te lezen over flessen, doorslapen, inbakeren, dekentjes, doorslapen, huilen, drinken, luiers, doorslapen (je merkt 't). Ik vind het ook gewoon boeiend om te zien welke keuzes anderen maken. Thuis bevallen. Kleertjes van ecologische wol. Dure kinderwagens of juist geen. Die dingen. En ook ik heb me al zo vaak moeten verdedigen! ('Waarom negeer je hem niet gewoon 's nachts?', 'Slaapt hij wel eens beneden?!', 'Naar buiten met hem in de draagdoek?!') Daarom vond ik deze tag wel een leuke. Ik zag 'm bij Olga.

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
De vraag der vragen! O, o, o, wat een gedoe ook met die voeding. Het is natuurlijk ook ongeveer het enige dat je kunt betekenen voor een minibaby (naast het bieden van een schone luier op z'n tijd en een warm mandje om in te slapen dan). Ik wilde van tevoren heel graag borstvoeding geven. Waarom? Omdat het beter is dan poedermelk, wat ook prima is. (En hiermee wil ik niemand die het niet kan of niet wil voor het hoofd stoten, maar het was voor mij een belangrijk argument.) Maar vooral omdat ik het gewoon gaaf vond om te kijken of mijn lichaam dat zou kunnen, na die 9 maanden een ander lichaampje blijven voederen. En ook omdat het me wel makkelijk leek: altijd bij je, altijd op temperatuur en geen flesjes uitkoken. En gratis bovendien! Maar vanzelf ging het niet. Een te kort tongriempje, misselijkheid, aanhapproblemen (het woord alleen al), te veel, te weinig, precies goed, regeldagen... Maar ik was heel gemotiveerd omdat ik het ook gewoon heel knus en natuurlijk vond. En ik werd ook gemotiveerd door de kraamverzorgster, die bij de eerste druppels begon mee te juichen ;). Wat ik trouwens wel heel opvallend vind is dat heel veel vrouwen mij vragen: 'En, voed je zelf?' Dat vind ik zo'n rare formulering. Als ik 's nachts, in de kou, beneden in de keuken een flesje poedermelk stond te maken onderwijl er een kind boven lag te brullen van de honger, deed ik het óók zelf. De waarheid is dat ik nu eensoortvan verder slaap terwijl A. zijn honger stilt. En ik mijn bed niet uithoef. Ook krijg je met borstvoeding complimentjes van anderen (?), wat ik soms zielig vind voor poedermelkmama's. Aan de andere kant is het natuurlijk ook goed dat borstvoeding positief benadert wordt door de omgeving en heb je een complimentje soms ook best nodig, omdat borstvoeding, hoe makkelijk het soms ook is, ook echt wel tegenslagen en moeilijkheden met zich meebrengt, in elk geval bij mij.

Slaapt je kind bij jou in bed of heeft hij een eigen bed?
Toen A. er net was vond ik het doodeng als ik met hem op mijn buik even indommelde, zo bang was ik dat hij eraf viel (ofzo). Die eerste nachten werden we allebei regelmatig totaal in de war wakker. 'Waar is hij?' vroegen we dan. In de wieg, natuurlijk. Want daar slaapt hij in. Bij ons op de kamer nog en hoe lang dat nog duurt weet ik nog niet. Ik vind het nu nog heel gezellig en handig bovendien midden in de nacht. Soms slapen we wel samen in bed, bijvoorbeeld op zondagochtend. Eerst deed ik ook nog wel eens een powernap 's middags met A., maar die tijd is voorbij: als ik dat nu probeer denkt hij dat ik een spel met hem doe en dat hij me moet slaan om te kijken of ik dan weer wakker word. (Ofzo.) Overdag slaapt A. trouwens in zijn grotejongensbed (ledikantje) op zijn eigen kamertje. In den beginne deed hij die dutjes nog vaak in de kinderwagenbak, maar nu hij wat alerter wordt op de omgeving vindt hij dan niet altijd meer zijn rust. 

Wasbare luiers of kant-en-klaar?
Kant-en-klaar. Wasbare luiers zijn een nobel streven hoor, maar ik heb mezelf overtuigd van het gemak van kant-en-klare wegwerpluiers. Ik vind het te veel gedoe, te veel wassen en bovendien is het maar een korte periode op een mensenleven dat je deze afvalberg produceert. A. neemt later maar een zuinige auto, dan maakt hij het goed. We gebruiken altijd Kruidvat-luiers, die van Pampers vond ik mwa (rare binnenkant), die van AH zijn echt heel slecht en die van Jumbo (een keer gezien) zijn heel erg dun? Kruidvat dus. Goedkoop ook!

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
We hebben allebei! Zo'n lawaaiding moet kunnen hoor. A. heeft er een paar van maar ze hangen nog niet in de box. Daarin hangt nu een stoffen slang met beestjes eraan en een octopus met tentakels waar hij in kan knijpen. En hij heeft een houten babygym van Ikea. Eigenlijk zijn we dus best wel groene-hippie-ouders-achtig bezig tot nu toe... Maar hij heeft wel een felgekleurde Oball! 

Potje of vers?
Nah, doen we nog niet. Melk is goed voor elk op 't moment (of in elk geval voor A.). Maar we zijn van plan om niet te veel potjes te geven en vooral 'losse' smaken te laten proeven. Dus eerst courgette of wortel. En dan fruit en niet te veel door elkaar. Ik ben heel benieuwd, maar hij taalt er nog niet naar dus we wachten nog met bijvoederen. Misschien dat we wel een potje zullen geven als we zelf heel pittig eten bijvoorbeeld... Want met zo'n potje is echt niets mis! Ik geloof alleen dat het voor de smaakontwikkeling van deze toekomstige culikenner beter is om eerst pure smaken te leren kennen.

Dragen of wagen?
Allebei, maar vooral in het begin heb ik hem echt veel gedragen. Ik vond het ook veel gemakkelijker om hem in de doek te doen als ik zelf op pad ging. Maar nu hij groter is en wat meer om zich heen wil kijken, wrikt hij zich soms los en heeft hij er geen zin meer in. Maar nog steeds vind ik het heel gezellig en hij ook wel, want toen hij laatst moe was, viel hij nog gewoon in slaap in de draagdoek. Liefje. Ik heb een Little Frog-doek die goed bevalt en een net zo donkerblauwe kinderwagen, die tweedehands is, maar heel goed voldoet. Hij heeft namelijk een grote kinderwagenbak die lekker diep is (warm voor in de winter), drie wielen met dikke banden (handig voor in de natuur) en een fijne hoge duwstang

Vroeg zindelijk maken of langdurig luieren?
Nog geen idee over. Nee echt niet, zo lang het kleurverschil in de vloerbedekking nog herinnert aan een wilde poeppartij (sorry) is dit nog een ver-van-mijn-bed-show.

Drie slagen in de rondte bij de Primark of eerlijke kleding?
'Goedkoop' was wel een criterium voor babykleren (naast leuk, lief, schattig...). Ik heb best veel tweedehands gekregen en gekocht bij Zeeman, Hema en H&M. Echt eco ben ik hier dus niet mee. Wel vind ik de kleertjes van biologisch katoen van H&M heel erg fijn, lekker zacht.

Ruimte voor onderhandeling of drillsergeant?
Haha! Vooralsnog komt er natuurlijk weinig meer uit dan 'Haha', 'ui', 'ehhhh', 'oehhhh' en niet: 'Ik ben van plan nu hard op de ramen te gaan slaan.' A. wil wel eens onderhandelen in het weekend: dan laat hij om half 8 duidelijk weten dat hij het gehad heeft met de binnenkant van zijn wieg door ontstemde geluiden te gaan maken. Soms zeg ik dan een paar keer: 'Het is half 8!' waarna hij dat in overweging neemt maar er toch voor kiest om door te gaan. En dan zwicht ik, want na zoveel overtuigingskracht ben ik dan best bereid om 6,5 kilo schattigheid naast me te laten slapen. Oké dan.

Laat je je kind wel eens huilen of troost je 'm gelijk?
Pfff, het onderwerp: laten huilen. Dat doe ik dus niet. Nu huilt A. eigenlijk niet veel, maar als hij huilt, is het bijna altijd zo dat ik hoor dat het niet over zou gaan als ik hem alleen zou laten. Dan is het gewoon huilen van alleen zijn, huilen van honger of het gewoon even niet weten. Ik las laatst een artikel waarin stond dat baby's die huilen (jonge baby's dus) en die niet getroost worden zichzelf uiteindelijk 'uitschakelen' (oftewel: 'Hij gaat vanzelf slapen') omdat het anders te veel energie kost en er toch niemand komt. Dat vond ik zo intens treurig. Ik heb A. tot nu toe altijd getroost en het is echt niet zo dat hij expres huilt zodat we komen, haha. Wat wel zo is: na een tijdje hoor je of het gewoon een huilerige periode is en hij eigenlijk al half slaapt, of dat hij echt iets moet. 

Zo, en dan ga ik nu weer eens verder lezen over deze onderwerpen op het Viva Forum.

Comments

op

Moest meerdere keren hardop lachen (o.a. om ,,als ik dat nu probeer denkt hij dat ik een spel met hem doe en dat hij me moet slaan om te kijken of ik dan weer wakker word") en ik vond het verder ook heel leerzaam en nu wil ik nog meer een baby :') Ik vind het fijn dat je A. gewoon aandacht geeft als ie huilt. Kindjes hebben dat nodig, hechting. (Denk ik.) Heb je je al eens verdiept in baby-led weaning (https://www.bol.com/nl/p/baby-led-weaning/1001004009815483/)? Dat lijkt me mega-interessant.

op

Ik denk 't ook (je krijgt zo weinig terugkoppeling van een baby he terwijl een functioneringgesprek best fijn zou zijn...). Maar ja! Dat willen we gaan doen. Lijkt me wel een beetje eng (stikangst) en natuurlijk troeperig, maar lijkt me beter dan alleen maar onherkenbare moesjes geven ipv dingen met een substantie... Zal wel een combi van gepureerd en hele stukken worden denk ik. 

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Search form